Üdvözlöm a KÓNYA BOR szőlészeti és borászati vállalkozás honlapján.

Kónya Istvánnak hívnak.

Szőlészetünk és pincészetünk családi indíttatású egyedi kisvállalkozás, mely Tokaj- Hegyalján, Bodrogkeresztúrban található. A családi indíttatás édesapámon ( Kónya József nyugalmazott borkombinát igazgató) keresztül öröklődött. Alapvetően a tradicionális tokaji borkészítés szellemében végzem munkámat, de a mai ízlésvilág alakulását is figyelemmel követjük. Székhelyünk a falu középső harmadában, a főutcán a Motor Múzeummal szemben található múlt századi építésű kereskedő kúriában működik. Az épület alatt egy 500 hl befogadó képességű, mintegy 300 éves pince található, ahol borainkat kizárólag tölgyfa hordókban érleljük. Természetesen a pincében borkóstolás, és borvásárlás is lehetséges. Igény esetén szállást, étkezést, kiváló programokat is biztosítunk.

Tekintse meg honlapunkat!

Várjuk szeretettel: Kónya István

 

Történeti áttekintés, ültetvények


Mint minden történetnek van eleje és vége úgy a gazdaságunknak is. A kezdetek az 1965-1970-es évek közé tehető, amikor édesapám vásárlással szőlőbirtokos lett, mely területét tekintve alig érte el a 0,5 hektárt. Ebben az időszakban szüleim csak kiegészítő tevékenységként foglalkoztak szőlőműveléssel, mint ahogy rajtuk kívül nagyon sokan Tokaj-hegyalján. Ezen a kis területen ismertem, és szerettem meg a szőlőt, függetlenül attól, hogy eredeti szakmai végzettségem az élet más területére sodort. Apám a szőlő szeretetét szintén a szülői háztól hozta magával, és ő meg is maradt ebben, miután szakmai végzettsége és szakértelme révén negyven évet a szőlészetben tudott le.
Az 1970-es-1980-as években egyéb tényezők mellett a szegénység volt az, amely megakadályozta a kisgazdaságok fejlesztését, illetve növekedését. Ennek ellenére szüleim 1985-ben újabb területeket telepítettek, amelyek már saját szőlőbirtokom alapját képezték.(Tolcsva, Kincsem dűlő, Boszorkány dűlő-0,6 hektár) A nagy áttörésre 1990 után került sor. A privatizáció és a kárpótlás új szakaszt nyitott Tokaj-hegyalja szőlőtermesztésében, benne a saját történetemben is. Úgy döntöttem, hogy vásárolok további szőlőterületeket. Visszatértem a szőlőműveléshez és borászathoz, amihez már korábbi szőlőm és a tradícióm kötött. Vásárlás révén 1,7 ha, bérlemény címén 2,5 ha szőlőterülethez jutottam, így alakult ki a jelenlegi 5 ha összes területű szőlőbirtok.


Hangsúlyozni szeretném, hogy a tradíció, a Tokaji, más nevén a "Vinum Regum Rex Vinorum" szimbólum tartalma bennünket is kötelez. Ennek szellemében dolgozunk mi is, függetlenül attól, hogy termelési területünk nem túlságosan nagy. Szerepünket nem a nagyság, hanem az a nagy érték határozza meg, amelyet a Tokaji képvisel világszerte, aminek meghatározó eleme a minőség. Hiszem, hogy ma is, az új évezredben is, csakis a minőség adhatja meg az alapját a Tokaji bor valódi értékeinek, világhírének, melyek alapjai évszázadok során halmozódtak fel, és hagyományozódtak át nemzedékről nemzedékre